Europees Computer Rijbewijs

Het Europese Computer Rijbewijs, afgekort ECR. is modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat u deze complete cursus in modules kunt afwerken. Lees boven bij ECDL.

 

Module 0:
Starters module

Inhoud:

 • Algemene PC-introductie,
 • Basisvaardigheden met Windows,
  bijvoorbeeld de verkenner (mappen en bestanden)
 • Word en Excel
 • Internet 

Voor wie:

Voor iedereen die een gedegen basis cursus wil gaan volgen. bijvoorbeeld herintreders of mensen uit de werkplaats die kantoorwerkzaamheden gaan verrichten.

Module 3: Tekstverwerking met Word 

In deze module wordt na de cursus van de cursist verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van een tekstverwerker bij het maken van algemene brieven en documenten. Bijvoorbeeld: uw brief voorbereiden, opmaak, pagina invoegen, tabellen, spellingcontrole. Maar ook Teken-, Alinea- en pagina opmaak wordt behandeld. Zie uitgebreide uitleg.

Module 4: Spreadsheets met Excel 

In deze module wordt na de cursus van de cursist verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van een spreadsheet. Deze module is voor gevorderde kennis van spreadsheets. Bijvoorbeeld de analyse van tabellen, voorwaardelijke opmaak of aangepaste getal notatie. Bij de start wordt de basis van Excel in een paar lessen uitgelegd. Zie verder uitleg.

De Internet Typecursus
zonder begeleiding

Cursuskosten voor deze module is: € 85,--
Als er geen begeleiding is, moet een leerling het programma zelfstandig doorwerken. Discipline en doorzettingsvermogen zijn belangrijk om alles goed door te werken. Er is geen externe begeleiding, correctie of stimulans. De ouder of verzorger zal de cursist / uw kind moeten blijven ondersteunen. 

Zelfstandig thuis werken zonder begeleiding kan voor een kind van ca. 10 jaar best lastig zijn, omdat het veel zelfstandigheid en discipline vergt. Maar het is zeker niet onmogelijk. Uit ervaring kunnen wij vertellen dat het veel kinderen lukt om zelfstandig door de eilanden te werken.

Klik hier om te reserveren 

ECDL Wat is het?

Posted in ECDL Inleiding

ECDL Wat is het?


Het Europees Computer Rijbewijs is de Nederlandse vertaling van European Computer Driving Licence (ECDL). Buiten Europa staat het diploma bekend als ICDL (International Computer Driving Licence). ICDL en ECDL zijn qua inhoud volledig identiek.

ECDL is dé internationaal erkende standaard voor computervaardigheid. Inmiddels ingevoerd in 70% van alle landen in de wereld. Het ECDL bestaat uit 7 modules en er zijn 2 diploma’s; het ECDL Startdiploma (vier willekeurige modules) en het Europees Computer Rijbewijs (alle modules). Wie het diploma op zak heeft, toont aan goed en efficiënt overweg te kunnen met de meest gebruikte kantoorapplicaties.

Dat ECDL meer is dan ‘zo maar’ een papiertje, blijkt wel uit het feit dat het diploma door de Europese Commissie wordt geadviseerd als dé norm.

Iedereen kan ECDL halen. Of je nou een pc gebruikt voor werk, studie of privé. En speciaal voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs is Toets-it ontwikkeld. Een doorlopende leerlijn, gericht op het aanleren van basis-computervaardigheden in de lessen op school.

Personeel Wilmersberg


Ontwikkelingen rondom ECDL
Het ECDL-diploma wordt steeds populairder. Met het diploma kan aangetoond worden dat men over de benodigde vaardigheden beschikt om snel en efficiënt met kantoorapplicaties om te gaan.

ECDL-diploma populair
De populariteit van het ECDL diploma, ook wel Europees Computer Rijbewijs genoemd, blijft toenemen. De trend die zich aftekent, is dat diploma's in een door scherpe concurrentie gekenmerkte arbeidsmarkt aan waarde winnen. Daarnaast wordt er bij economische tegenwind nog meer accent gelegd op productiviteit. ECDL voorziet in beide. Medewerkers met een ECDL diploma werken aantoonbaar efficiënter, opereren zelfstandiger en leggen minder druk op de helpdesk. 

Een belangrijk deel van de groei komt dan ook uit het bedrijfsleven. Steeds meer werkgevers beschouwen het ECDL diploma als norm. Circa 60% van de examens wordt afgenomen op MBO-scholen. De overige 40% door commerciële testcentra en bedrijfsopleidingen. 

ECDL wereldwijd de standaard
Het Europees Computer Rijbewijs is de Nederlandse vertaling van het European Computer Driving Licence, oftewel het ECDL. In inmiddels bijna 100 landen is het diploma dé standaard als het gaat om basisvaardigheden op de computer. Wereldwijd werd onlangs de 3 miljoenste kandidaat genoteerd. Er zijn zo'n 15.000 testcentra, waarvan 150 in Nederland en 100 in België. Het examen is wereldwijd beschikbaar in maar liefst 27 talen. De examens worden online afgenomen. De uitslag is direct bekend. 


Uitgangspunt voor ECDL is het vaardigheidsniveau dat noodzakelijk is in de dagelijkse praktijk; het invoeren en opmaken van tekst, gegevens in tabellen verwerken, een presentatie maken of bewerken, iets vinden op internet enzovoort

De Modules

 • Module 0, Basismodule voor starters.
 • Module 1, Theorie.
 • Module 2, Windows.
 • Module 3, Word.
 • Module 4, Excel.
 • Module 5, Access.
 • Module 6, PowerPoint.
 • Module 7, Internet en E-mail.
UA-3973578-1